Αιμιλία Κτίστη, ΜSc
Λογοθεραπεύτρια - Γλωσσολόγος

14-10-2015 ΑΠΛΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΓΟΝΕΙΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ Α΄ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

 

Πολύ συχνά, οι γονείς αγωνιούν για την προετοιμασία και την μαθησιακή επίδοση του παιδιού τους, που ξεκινά την Α΄ Δημοτικού. Ψάχνουν να βρουν τρόπους να το βοηθήσουν, αλλά τους κυριεύει το δικό τους άγχος και το μεταφέρουν στο παιδί τους. Υπάρχουν απλοί τρόποι, για να υποστηρίξουμε και να ενθαρρύνουμε το παιδί μας με το διάβασμα και τη γραφή. Οφείλουμε να θυμόμαστε, ότι με ηρεμία και αγάπη μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί να κάνει τα πρώτα του μαθησιακά βήματα, ώστε να αγαπήσει και εκείνο το νέο ξεκίνημα του σχολείου.

logosergopsixis_article_img_1

Ησυχία την ώρα της μελέτης

Φροντίζουμε την ώρα του διαβάσματος να υπάρχει ησυχία στο χώρο και να μην υπάρχουν άλλα εξωτερικά ερεθίσματα όπως, τηλεόραση, φωνές στο διπλανό δωμάτιο, παιχνίδια στο τραπέζι. Με τον τρόπο αυτό, βοηθάμε το παιδί να είναι συγκεντρωμένο την ώρα της μελέτης, να μην διασπάται η προσοχή του και να χρειάζεται λιγότερο χρόνο για πιο αποδοτικό διάβασμα.

Διαβάζουμε και ενώνουμε φωνούλες

Μαθαίνουμε στο παιδί, πως φωνάζει το κάθε γράμμα (και όχι το όνομα του γράμματος, όπως στο αλφάβητο). Για παράδειγμα, το γράμμα β φωνάζει ββββββ και όχι βήτα. Έτσι, όταν το παιδί καλείται να διαβάσει στην πραγματικότητα ενώνει τις φωνούλες. Για παράδειγμα, η συλλαβή βα διαβάζεται πολύ εύκολα από το παιδί ββββββ ααααααα = βββααα = βα. Με τον ίδιο τρόπο, μαθαίνουμε στο παιδί να διαβάζει λέξεις.

Κατάλληλο κράτημα-λαβή του μολυβιού

Βεβαιωνόμαστε ότι το παιδί κρατά σωστά το μολύβι (με τα τρία δαχτυλάκια, όπως όταν κάνει τον σταυρό του) και βάζει την απαιτούμενη δύναμη όταν γράφει.

Ορθή φορά γραφής

Βοηθάμε το παιδί να γράφει τα γράμματα & τους αριθμούς με τη σωστή φορά και όχι ανάποδα. Η σωστή φορά είναι από πάνω προς τα κάτω και από αριστερά προς τα δεξιά, όπως ακριβώς διαβάζουμε.

Ίδιο μέγεθος γραμμάτων

Μαθαίνουμε στο παιδί να γράφει τα γράμματα & τους αριθμούς με τα σωστό μέγεθος και του εξηγούμε ότι είναι καλό να έχουν όλα το ίδιο μέγεθος (ούτε πολύ μεγάλα ούτε πολύ μικρά, και όλα περίπου στο ίδιο μέγεθος).

Γράφουμε πάνω στη γραμμή

Συμβουλεύουμε το παιδί να γράφει επάνω στη γραμμή και μέσα στα όρια των γραμμών του τετραδίου. Έτσι, ο γραπτός του λόγος αποκτά οργάνωση και ξεκάθαρο πλαίσιο.

Αφήνουμε κενά ανάμεσα στις λέξεις

Διδάσκουμε στο παιδί να γράφει αφήνοντας το απαραίτητο κενό ανάμεσα στις λέξεις. Στην αρχή, μέχρι να μάθει τα όρια των λέξεων είναι πολύ βοηθητικό να βάζει στο τέλος μιας λέξης το δαχτυλάκι του και να αρχίζει να γράφει την επόμενη λεξούλα μετά από αυτό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ρόλος του γονέα είναι πολύ σημαντικός και δεν θα πρέπει να αντικαθίσταται από το ρόλο του παιδαγωγού. Αν λοιπόν δυσκολευόμαστε να  το βοηθήσουμε να ανταπεξέλθει στις μαθησιακές απαιτήσεις, τότε μπορούμε να συμβουλευτούμε έναν ειδικό, βοηθώντας έτσι πραγματικά το παιδί μας.

logosergopsixis_article_img_2

Αιμιλία Κτίστη

Λογοθεραπεύτρια – Γλωσσολόγος MSc