Η ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Η Εργοθεραπεία είναι η Επιστήμη που στοχεύει στην ανάπτυξη και βελτίωση διάφορων δεξιοτήτων, ώστε να μπορεί να είναι λειτουργικό ένα παιδί στο περιβάλλον του και να εκτελεί οργανωμένα διάφορες δραστηριότητες της ζωής του, με αυτονομία.
Οι βασικοί τομείς με τους οποίους ασχολείται η Εργοθεραπεία είναι οι δεξιότητες καθημερινής ζωής, οι δεξιότητες κινητικού συντονισμού, οι γραφοκινητικές δεξιότητες, οι ψυχοκοινωνικές δεξιότητες και δεξιότητες παιχνιδιού, οι αισθητικό – κινητικές και γνωστικές δεξιότητες, οι δεξιότητες οπτικής αντίληψης, και η ρύθμιση των αισθητηριακών συστημάτων του παιδιού.
Στα πλαίσια της εργοθεραπείας εφαρμόζεται η παρέμβαση της Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης.
ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΑΙΣΘΗΤΗΡΙΑΚΗ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ
Πρόκειται για μια φυσιολογική και αυτόματη νευρολογική διαδικασία, μέσω της οποίας οργανώνονται και επεξεργάζονται τα εισερχόμενα αισθητηριακά μηνύματα, ώστε να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα από το άτομο και να αντιδράσει όπως απαιτείται από το περιβάλλον. Με άλλα λόγια, η αισθητηριακή ολοκλήρωση μας βοηθά να δράσουµε και να αντιδράσουμε αποτελεσματικά σε καταστάσεις, να παίξουµε, να µάθουµε, να κάνουµε φίλους και να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις.
Τα τρία βασικά αισθητηριακά συστήματα του εγκεφάλου είναι το απτικό, το αιθουσαίο και το ιδιοδεκτικό σύστημα. Τα υπόλοιπα δευτερεύοντα συστήματα είναι το ακουστικό, το οπτικό, το οσφρητικό και το γευστικό σύστημα.
Οι λειτουργίες των κύριων αισθητηριακών συστημάτων είναι:
Απτικό Σύστημα: λειτουργεί προστατευτικά (π.χ. μας αποτρέπει από το να πιάσουμε μια καυτή κατσαρόλα) και μας βοηθά να διακρίνουμε διαφορετικές υφές και συστάσεις (π.χ. να πιάσουμε ένα χαρτονόμισμα αντί μιας κάρτας στην τσάντα μας). Η ολοκλήρωση της αφής μας επιτρέπει την ανάπτυξη της συνειδητότητας του σώµατος, τους λεπτούς χειρισμούς, τον σχεδιασµό κίνησης και την αίσθηση άνεσης µε τα χάδια και τα αγγίγματα.
Αιθουσαίο Σύστημα: Εμπεριέχει τους αισθητηριακούς υποδοχείς του εσωτερικού αυτιού, τα συστήµατα πρόσληψης του εγκεφαλικού στελέχους και της παρεγκεφαλίδας και την επίδραση αυτών στον εγκέφαλο. Μας βοηθά να αντιλαμβανόμαστε την θέση, κίνηση, ταχύτητα και διεύθυνση της κίνησης. Περιλαμβάνει τον µυϊκό τόνο, κρατά το κεφάλι όρθιο ενάντια στη βαρύτητα και συντονίζει την κίνηση των µατιών, κεφαλιού, λαιµού και σώµατος. Η αιθουσαία αίσθηση είναι σηµαντική για την ανάπτυξη της ισορροπίας, τον συντονισµό, τον έλεγχο των µατιών, την προσοχή, την ασφάλεια της µετακίνησης, τη συναισθηµατική ασφάλεια και κάποιες πτυχές της γλωσσικής ανάπτυξης.
Ιδιοδεκτικό Σύστημα: Οι αισθητηριακοί υποδοχείς για το ιδιοδεκτικό σύστηµα βρίσκονται στους μύες και τις αρθρώσεις μας. Μέσω αυτών αντιλαμβανόμαστε πού βρίσκεται το σώµα µας στον χώρο και τα όρια του, την δύναµη και εύρος της κίνησης μας. Η ιδιοδεκτική αίσθησή µας παρέχει την γνώση για την συνειδητότητα του σώµατος και δεν µπορεί να λειτουργήσει από µόνη της. Απαιτεί τη συνεχή συνεργασία µε το απτικό και αιθουσαίο σύστηµα. Το ιδιοδεκτικό σύστηµα διεγείρεται µε την βαριά δουλειά ή την δουλειά µε αντίσταση ή τις εκτάσεις στις αρθρώσεις. Όταν τραβάμε ή σπρώχνουμε κάτι βαρύ, οι αρθρώσεις αποµακρύνονται λίγο ή συμπιέζονται, στέλνοντας πληροφόρηση στον εγκέφαλο για την δύναµη και το εύρος της κίνησης.
ΠΟΤΕ ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΕΡΓΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Συστήνεται η Εργοθεραπευτική Εκτίμηση των δεξιοτήτων του παιδιού, για τις παρακάτω περιπτώσεις:
Για πληροφορίες σχετικά με τα προγραμμάτα και τις υπηρεσίες μας επικοινωνείστε μαζί μας τηλεφωνικώς ή κάντε κλικ στο κουμπί ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ